En relativt ny teknik är smartphones eller smartmobiler, vilket är en kombinerad handdator och mobiltelefon. De har ett tangentbord. I de tidigaste modellerna bestod tangentbordet av fysiska knappar, idag är det ett virtuellt tangentbord med en simulerad multipekskärm. Smartmobilen har ett mobiloperativsystem med mobilapplikationer eller appar som användaren kan installera och avinstallera efter behov.

För att framställa appar vänder sig många till apputvecklare från prototyp. Apputveckling kan ske genom att framställa en native app för ett särskilt mobilsystem. Det går också att skapa en progressiv webbapp, vilket är en nedladdningsbar webbplats som ser ut och fungerar som en app. Slutligen finns också hybridappar som är en hybrid mellan en progressiv och en native app.

Teknik i en smartphone

Smartmobiler har skärmar som varierar kraftigt i storlek och upplösning. Numera vill många ha större skärmar vilket gör det enklare att skriva sms och titta på film. Samtidigt är det viktigt att smartmobilen inte är för stor. En något mindre mobil är enklare att hantera och ta med sig. Idag använder sig pekskärmsmobilerna av skärmhantering som sker med ”multi touch”. Detta möjliggör olika avancerade kommandon med fingergester som in- och utzoomning. Att svepa med fingrarna för att byta till nästa bild eller sida kallas för att svajpa, vilket kommer från engelskans ”swipe”.